BEBEK BESLENMESİ
İlk 6 ay anne sütü yeterlidir.Bebek onbeş günlük olduğunda Devit3 başlanması gereklidir.
Bebeğin gelişimi (kilo ve boy artışı ) düzenli ise anne sütü yetiyor demektir.
Anne sütü ile emzirdikten sonra bebeğe su verilmesi gerekmez.Anne sütü sağıldıktan sonra biberonda oda ısısında 30 dk-1 saat,buzdolabında 6-12 saat saklanabilir.Saklanan anne sütü kaynatılmamalıdır.İlk 6 ay anne sütü yoksa,yetersizse formül mama verilir. 6.aydan sonra ek gıdalara geçilir.
Meyve püresi : Elma ve şeftali ile başlanabilir.Cam rende kullanılmalıdır.Mevsim meyvelerinden taze olarak çeşit artırılır.Meyve suyu önerilmemektedir.
Sebze çorbası:Havuç ,patates,kabak ile başlanabilir.Mevsim sebzelerinden,her seferinde tek çeşit eklenerek artırılabilir.Yeni başlanan gıda bebek aç kaldığında verilmelidir.Sebze çorbalarına bir tatlı kaşığı kadar kıyma ve piştikten sonra çiğden zeytinyağıda eklenmelidir.Sebzeler çatal ile ezilmeli,rondo ve blender gibi parçalayıcılar kullanılmamalıdır.Taze fasulye,pırasa gibi aşırı lifli besinler yeğlenmez.Kesinlikle tuz eklenmemelidir.
Yoğurt evde mayalanmalı,iki günü geçince verilmemelidir.Yoğurt meyve püresi ile karıştırılabilir.
Kahvaltısı ; tuzsuz peynir,yoğurt,yumurta sarısı ,pekmez şeklinde olabilir.Bal verilmemeli,reçel önerilmez.Ceviz,çiğ badem 6.-7.aydan,kabak çekirdeği 8. aydan itibaren verilebilir.
7.Aydan itibaren köfte küçük parçalar halinde başlanabilir.7-8 ayda tavuk eklenebilir.
9. ayda balık (küçük balıklardan ve kılçığı iyi ayıklanmış olmalı) başlanabilir.
9-10. ayda baklagiller eklenebilir.İyi pişirilmelidir.
1 yaşına kadar inek sütü,yumurtanın beyazı,bal,beyin,,fındık ,fıstık,şekerli,tuzlu ve baharatlı yiyecekler verilmemelidir.
Bebek 6-7 aylıktan itibaren destekli oturabileceğinden mama sandalyesine başlanabilir.
Bebek 1 yaşından sonra evde pişen tüm yemekleri yiyebilir.Aile ile sofraya oturtulur,kendi kendine yemesi için teşvik edilir.
Çocuğun 2 yaşına kadar anne sütü ile emzirilmesi önerilmektedir.
Dr. Muzaffer ESENDEMİR – Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı